Skoči na glavno vsebino

V času od 22. 4. 2024- 26. 4. 2024 se je 12 učenk in 3 spremljevalke (2 učiteljici in računovodkinja) podalo na mobilnost v Rigo, Latvijo.  Na pot smo se odpravili 20. 4. 2024 ob 23.00 uri, izpred OŠ Litija. Z organiziranim prevozom smo se odpeljali do Dunajskega letališča, kjer smo ob 6. 05 uri zjutraj poleteli proti Rigi.

Na letališču so nas pričakale gostiteljske družine in učitelji, ki so učence odpeljali na svoje domove in z njimi preživeli  aktivno nedeljo. Spremljevalke in 2 učenki NIS, smo bili nastanjeni v hotelu. V popoldanskem času smo obiskale ZOO in se srečale z veliko različnimi živalmi.

V ponedeljek zjutraj smo se srečali v šoli. Na mobilnosti smo bili udeleženi učitelji in učenci iz Španije, Grčije, Avstrije in Slovenije. Učenci so nam pripravili prijetno uvodno slovesnost, kjer smo spoznali kulturo Latvije, šolo in predstavili svoje države in šole. Tako smo omogočili izmenjavo kulturnih in izobraževalnih izkušenj med udeleženci. Učenci so sodelovali v Ice breaking igrah in spoznali šolo. Po kosilu smo se udeležili vodenega ogleda starega dela mesta Rige in spoznavali zgodovino in kulturo mesta.

V torek smo se prebudili v zasneženo jutri in se na šoli posvetili temi umetne inteligence in njenega vpliva na okolje. Učenci so sodelovali v delavnicah, kjer so razmišljali o načinih ohranjanja okolja in izmenjavo okoljskih idej.

V sredo smo se odpravili na ogled fakultete za geologijo in biologijo in spoznali način laboratorijskega dela pri opazovanju zemlje in rastlin. Nato smo se odpeljali do mesta izkopavanja šote v Drabiņi šotnem barju. Z geologinjo smo se odpravili na pohod s krplji po šotnem barju, kjer je razložila uporabo šote in opisovala različne rastline. Dan je bil precej naporen, moker in blaten, vendar za nas bogatejši za enkratno izkušnjo.

V četrtek smo se odpravili na ogled Space Discovery Centra, kjer smo spoznavali vidike vesolja in astronomije. Imeli smo priložnost raziskati razstavne eksponate in se poučiti o astronomskih pojavih. Nadaljevali smo z delavnico v Space Education Centru, kjer smo se aktivno vključili v različne dejavnosti povezane z vesoljem. Naslednja postaja je bil obisk arheološkega parka Āraiši Lake Castle, kjer smo spoznavali zgodovino in kulturo območja ter se seznanili z arheološkimi najdbami. Zadnja točka našega izleta je bila srednjeveška trdnjava Cesis. Imeli smo priložnost raziskati grad in se naučiti o njegovi zgodovini ter pomenu v srednjeveškem obdobju, igrali smo srednjeveške samostanske igre.

Petek smo preživeli v šoli na delavnici ustvarjanja “Blackout poezije”, kjer smo ustvarjali umetniška dela z besedilom. Nadaljevali smo z delavnico “Umetnost izdelave knjig”, kjer so udeleženci spoznavali osnove izdelave knjig in ustvarjali svoje unikatne knjižne izdelke, kateri bodo predstavljeni na šolskem stopnišču. Mobilnost smo zaključili s poslovilno zabavo.

V soboto smo dan preživeli v mestu Riga, obiskali muzej iluzij in se odpravili do letališča, kjer so se tudi družine poslovile od naših učencev. Proti Sloveniji smo poleteli ob 16. 15 uri in se z Dunaja v Litijo pripeljali ob 22. 30 uri.

Na koncu mobilnosti je bila izražena zahvala vsem sodelujočim, vključno s starši in učenci, za njihov prispevek in sodelovanje.

Teden mobilnosti se je hitro iztekel, vendar je bil poln novih doživetij, spoznanj in prijetnih trenutkov za vse udeležence.

                       

Organizatorica mobilnosti: Brigita Pinter

Dostopnost