Skoči na glavno vsebino

V zadnjem času se pri nas veliko govori o skotopičnem sindromu ali Irlen sindromu, čeprav so težave, ki jih skotopični sindrom povzroča, prepoznavne že dalj časa.

Težave, ki jih povzroča skotopični sindrom so zelo podobne težavam, ki jih imajo osebe z disleksijo. Osebe s skotopičnim sindromom imajo težave ne samo z branjem in pisanjem, ampak se njihove težave odražajo tudi v vedenju, čustvovanju, osebnostnih lastnostih in vplivajo na celotno funkcioniranje osebe. Vzrok za pojav skotopičnega sindroma je popolnoma drug kot pri disleksiji.

 

Vzrok za skotopični organizem je motnja v percepciji barv, ki se aktivira s preobčutljivostjo na svetlobne valove. V barvnem spektru možganov manjka ena izmed barv, kar povzroča popačeno sliko in s tem težave pri branju. Veliko otrok ima težave pri branju in pisanju. Dobro je vedeti, da te težave lahko povzroča ravno skotopični sindrom.

 

Najbolj pogosti simptomi pri branju zaradi skotopičnega sindroma so:

  • Pri močni svetlobi se pojavi pikajoč in žgoč občutek v očeh, zato osebe raje delajo pri slabši svetlobi.
  • Besede in črke vidijo osebe popačeno.
  • Oči se hitro utrudijo.
  • Oseba začne intenzivno zehati.
  • Oči preskakujejo besede, vrstice, oseba si mora pri branju pomagati s prstom.
  • Nenehno umikajo pogled stran od besedila.
  • Misli začnejo bežati in begati.
  • Besede, črke se jim lahko nenadno izostrijo, nato zopet zameglijo.

 

Da lahko potrdimo diagnozo skotopičnega sindroma, je potrebno opraviti testiranje.

Testiranje za skotopični sindrom pri nas izvajajo na Inštitutu za skotopični sindrom oz. Irlen kliniki v Ljubljani.

Na testiranju ugotovijo, katera barva v barvnem spektru posameznika manjka. Na osnovi tega osebi določijo katere folije mora uporabiti pri branju. To se sicer sliši zelo enostavno, vendar je postopek kar zahteven.

Če ima oseba hudo obliko skotopičnega sindroma folije ne zadostujejo, ampak so potrebna očala s posebnimi barvnimi lečami. Na osnovi diagnostike, ki jo naredijo strokovnjaki na Irlen kliniki v Ljubljani, oseba lahko pridobi očala, ki so zanjo ustrezna. Marsikdo bi pri tem pomislil na sončna očala z različnimi barvnimi stekli, vendar ta žal ne pomagajo.

Skotopični sindrom se v populaciji pojavlja v približno 10% do 12 %. Prisoten je lahko tako pri disleksiji, avtizmu, epilepsiji, vedenjskih motnjah, težave z globinskim vidom… Vzroka sta dednost in poškodbe glave.

Moram pa opozoriti še na nekaj pomembnega. Skotopični sindrom ne izključuje niti ne potrjuje disleksije. To pomeni, da ima lahko nekdo obe motnji skupaj.

 

 

Marjana Črnugelj

Dostopnost